Higijena ušiju pasa – mali trikovi za veliki uspeh

Vaš četvoronožni prijatelj zaslužuje samo najbolji kućni tretman, od glave do šapice, posebno kada je higijena ušiju pasa u pitanju.

Higijena ušiju pasa – mali trikovi za veliki uspeh

Jun, 2021

Vaš četvoronožni prijatelj zaslužuje samo najbolji kućni tretman, od glave do šapice, posebno kada je higijena ušiju pasa u pitanju. Iako se čini kao jednostavan zadatak, čišćenje ušiju pasa ipak zahteva od vas nekoliko bitnih stvari, kao što su pažljivo kreirana rutina i odnos između vas i ljubimca, strpljenje, ali i znanje o važnosti zdravih ušiju na ceo organizam pasa.

Higijena ušiju pasa nije tema koju treba olako shvatiti i zato smo tu da vas uputimo u pravom smeru, posavetujemo i otklonimo nedoumice. Pročitajte više u nastavku!

Higijena ušiju pasa – mali trikovi za veliki uspeh

Zašto je higijena ušiju pasa toliko važna?

Baš kao njihovi vlasnici, i kućni ljubimci imaju ušne školjke koje luče cerumen tj. ušni vosak, o čijem nagomilavanju ili pojačanom lučenju treba brinuti, jer zdravstveno stanje ušiju pasa ima uticaj i na njihov maleni organizam, posebno na neurološke procese. Ušni kanali pasa su u većini slučajeva dugački od pet do centimetara i imaju krivinu pod pravim uglom. Upravo zbog nje, ume da bude nezgodno otarasiti se sve prljavštine ili vode, ukoliko vaš ljubimac voli da pliva, ali to ne znači i da je nemoguće – važno je samo da pravilna higijena bude deo vaše zajedničke, svakodnevne rutine.

Pravilno čišćenje nežnih ušiju pasa

Kako postoje različite vrste pasa, tako se i njihove ušne školjke znatno razlikuju. Postoje oni sa spuštenim, uspravljenim i presavijenim ušima, tako da se i njihovo čišćenje prilagođava specifičnoj anatomiji. Na primer, ukoliko vaš ljubimac ima bujniji dlačni pokrivač, on često predstavlja povoljnu sredinu za skupljanje mikrooorganizma, kao i za razvitak parazita i bakterija. Zbog toga je, u ovom slučaju, higijena ušiju neophodna na dnevnoj bazi, kako bi se uspešno sprečile razne vrste potencijalnih infekcija.

6 koraka do blistavih ušiju vašeg ljubimca

Iako zahteva određeno znanje, rutinu i usavršavanje vremenom, higijena ušiju pasa ne mora biti bauk – već povod za vaše zbližavanje! Pripremite tri stvari: sredstvo za čišćenje ušiju pasa, vatu i poslastice i ispratite naš jednostavan vodič, korak po korak.

  • Pre “muke“, prvo nagrada! Da, dobro ste pročitali – nagradite vašeg psa poslasticom koja će ga motivisati da sedi mirno, ili bar mirnije nego inače.
  • Podignite vrh uha i napunite ušni kanal odgovarajućim sredstvom za čišćenje.
  • Izmasirajte ušnu školjku nežnim pokretima od baze ka početku ušnog kanala i nikako nemojte da koristite štapiće za uši!
  • Nakon masiranja ušiju, napravite malu pauzu – oprez, pripremite se na to da će vaš pas snažno protresti glavicu!
  • Sa malo vate i kada ušni kanal upije sipano sredstvo očistite nabore u otvoru.
  • A onda i nakon “muke“, sledi nagrada! Zagrlite vašeg krznenog prijatelja i obradujte ga još jednom poslasticom.

Higijena ušiju pasa – mali trikovi za veliki uspeh

Kada je higijena ušiju pasa loša i koji su najčešći simptomi?

Visoki stepen vlažnosti vazduha ili temperature, pad imuniteta, osetljivost na sezonske alergije, a upravo i loša higijena imaju negativan uticaj po organizam pasa ili u ovom slučaju – vode do upale ušiju. Najčešći simptomi upale jesu crvenilo ušnog kanala, neprijatan miris, prisustvo sadržaja crveno crne boje, potom i uočljiv razvoj bakterija i gljivica ili parazita, pri čemu je tzv. ušni šugarac najpoznatiji (i najgori) stanovnik ušiju pasa.

Takođe, nakon šetnje sa vašim ljubimcem, obratite pažnju na prisustvo popinog praseta u njegovim ušima, koje može napraviti veliki problem, a u nekim slučajevima uticati i na oštećenje sluha.

Održavanje adekvatne higijene i rutinsku negu u vidu čišćenja ušiju vašeg psa nikako ne smete da zapostavite! Preventiva je uvek bolja od lečenja već razvijenih simptoma upale, ne samo ove vrste već i drugih, zbog toga se informišite na vreme i obezbedite svom ljubimcu najbolji kućni tretman sa puno pažnje, znanja, a pre svega – ljubavi!

Kategorije
X