Ishrana mačaka: Kako da odredite optimalnu količinu hrane

Vlasnici mačaka se često fokusiraju na to da odrede namirnice kojima će hraniti svog ljubimca. Međutim, podjednako važan aspekt ishrane mačaka je količina hrane koju svakodnevno treba da unose.

Ishrana mačaka: Kako da odredite optimalnu količinu hrane

Jun, 2021

Pošto su mačke poznate kao životinje prefinjenog čula ukusa, njihovi vlasnici često potroše dosta vremena na odabir hrane, koju će njihova ljubimica rado da jede.

Međutim, podjednako važan aspekt ishrane mačaka je količina hrane koju svakodnevno treba da unose.

U ovom tekstu ćete saznati kako da optimalno hranite svog ljubimca tako da to u potpunosti odgovara njegovom zdravlju. Stvari koje treba da uzmete u obzir su mačje godine, kilaža, aktivnost u toku dana, kao i reproduktivni status i opšte zdravstveno stanje.

Nastavite da čitate!

Ishrana mačaka: Kako da odredite optimalnu količinu hrane

Ishrana mačaka i zlatno pravilo – ni previše, niti premalo

Nedovoljna ishrana može dovesti do nedostatka važnih hranljivih sastojaka i gubitka težine, ali prekomerno hranjenje je mnogo češći problem. Dodatne masne naslage kod mačaka povećavaju rizik od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, problema sa mišićno-skeletnim sistemom, bolesti kože, srčanih problema, nekih vrsta karcinoma i potencijalno fatalne bolesti – sindroma masne jetre (hepatična lipidoza).

Dakle, ishrana mačaka ne treba da podrazumeva prekomerne količine hrane, čak iako vam je teško da odolite tužnom pogledu praćenom mjaukanjem. Pravilna, dozirana ishrana će samo produžiti životni vek vašeg ljubimca i učiniti njegov život kvalitetnijim.

Hrana i mačje godine

Kada je reč o ishrani mladunaca, mačići prolaze kroz brzi period razvoja koji zahteva puno energije i hranljive sastojke. Zato je važno da za ovaj period izaberite najkvalitetniju hranu koju možete da priuštite i počnite oko 4 nedelje da ih njom hranite. To može biti i hrana kojom ste hranili njihovu mamu u vreme trudnoće i tokom laktacije. Oko 8 nedelje možete preći na hranu za mačiće i mlade mačke starosti do godinu dana, kada većina mačića prelazi na hranu za odrasle. Ukoliko se u ovom periodu odlučite da sterilišete, odnosno kastrirate mačku, tada bi trebalo da odaberete hranu koja ima nešto niži procenat masti, kako bi vaša ljubimica ostala u dobroj formi i nakon ovog zahvata.

Ishrana mačaka: Kako da odredite optimalnu količinu hrane

Veličina mačaka

Veće rase, poput Mejn Kun, moraju da jedu više od nekih manjih primeraka. Doduše, čak i u okviru jedne iste rase, pojedine mačke su manje stasom, što zahteva manju količinu hrane. Ukoliko je vaša maca manjeg rasta, njoj su neophodni manji obroci, a suprotno tome su poželjni obilniji obroci ako posedujete ljubimca koji je krupniji po stasu i rasi uopšte.

Mačja aktivnost: važan apsekt u količini ishrane

Mačke koje se redovno i aktivno kreću sagorevaju više kalorija od onih koje provode dane u merkanju fotelje na kojoj će dremnuti. Najjednostavnije je da posmatrate koliko se vaša mačka kreće, prema čemu možete da zaključite koliko joj je neophodno hrane da bi nadomestila utrošenu energiju.

Reproduktivni status

Kastracija i sterilizacija prirodno smanjuju broj neophodnih kalorija koje su potrebne mački.

S druge strane, mačke koje doje ili očekuju prinovu bi trebalo da imaju neograničen pristup hrani koja odgovara i mačićima, kako bi se zadovoljili povišeni nutritivni zahtevi u njihovom procesu reprodukcije.

Ishrana mačaka: Kako da odredite optimalnu količinu hrane

Da rezimiramo…

Mačke su tokom godina evoluirale pa jedu brojne male obroke tokom dana, ali konstantno puna činijica hrane može da postane glavni faktor rizika od gojaznosti. Ukupan dnevni unos hrane u najmanju ruku treba da podelite na dva obroka, ali više manjih obroka (do šest!) je još bolja alternativa. Više odmerenih obroka je odličan način da svojoj mački pružite pravu količinu hrane koja joj je neophodna.

Dakle, koliko hrane treba vašoj mački? Preporuke se kreću između 24 i 35 kalorija dnevno po kilogramu, kako bi mačke imale normalnu, zdravu težinu. Ipak, nije začuđujuće kada vlasnici ne umeju da odrede “normalan” unos ishrane, pa se uvek savetuje odlazak kod veterinara koji će pomoći da odredite plan ishrane u skladu sa stanjem vašeg ljubimca.

Još zanimljivih tekstova

Kategorije
X