Ishrana mačke posle porođaja: Na šta treba da obratite pažnju

Čak iako niste vlasnik ovog mnogima omiljenog ljubimca, verovatno možete da pretpostavite da ishrana mačke posle porođaja treba da bude naročito pažljivo isplanirana…

Ishrana mačke posle porođaja: Na šta treba da obratite pažnju

Jul, 2021

Majčino mleko, kao jedina hrana koju tek rođeni mačići mogu da konzumiraju, najvažniji je izvor svih nutrijenata neophodnih za njihov pravilan rast i razvoj. Upravo zbog toga je izuzetno bitno da ishrana “mame mačke“ bude kompletna, detaljno isplanirana unapred, kao i da joj se obezbedi prehrana bogata nutritijentima, koji će mleko pripremiti i učiniti ga u potpunosti pogodnim za malene mačiće kojima je potrebna energija.

Na koji način treba da funkcioniše ishrana mačke posle porođaja? Pročitajte tekst u nastavku i obratite posebnu pažnju na ovaj važan period u životu vašeg omiljenog ljubimca!

Bogata ishrana mačke tokom laktacije

Nakon porođaja i donošenja mačića na svet, majka mačka svakodnevno troši zalihe masti iz svog organizma kako bi svojim naslednicima pružila neophodne nutrijente. Iz tog razloga, ishrana mačke nakon porođaja mora da bude pažljivo osmišljena, kako bi se sve što ona unosi odrazilo i na laktaciju, odnosno pospešilo je, ali i predupredilo smanjenje količine mleka i njegovih hranljivih sastojaka ili do gubitakka težine mame-mačke u meri koja nije zdrava i očekivana u ovom periodu.

Ishrana mačke posle porođaja: Na šta treba da obratite pažnju

Ishrana mačke nakon porođaja – koja je optimalna količina hrane?

Količina hrane koju je neophodno obezbediti vašem krznenom prijatelju nakon porođaja direktno je povezana sa brojem mačića koji su uspešno doneti na svet. Shodno tome, ako je njihov broj veći, potrebne su i veće količine hrane za mamu mačku, kako bi se održala njena energija, očuvalo zdravlje, ali i da bi se laktacija odvijala bez ikakvih poteškoća. Najveća proizvodnja mleka je tokom treće i četvrte nedelje života mačića, pa su tada i najveće energetske potrebe mačke koja ih doji.

Od velike je važnosti da ishrana mačke u nakon porođaja bude “jača“, za razliku od perioda pre graviditeta. Kako bi oporavak i laktacija bili uspešni, potrebno je povećati ukupan unos hrane ili mamu-mačku hraniti visoko kvalitetnom hranom, kojom će se uneti sve od neophodnih nutrijenata. Preporučuje se da se mama- mački uvedu dodatni manji obroci i da joj hrana bude dostupna i tokom noći, jer se svakako očekuje pojačan apetit sve do trenutka kada bebe- mačke prestanu da sisaju. Pored adekvatnih obroka, nikako ne treba zanemariti i ulogu vode u oporavku mačke, pri čemu joj je potrebna veća količina ukoliko se ishrana pretežno sastoji od suvih sastojaka.

Ishrana mačke posle porođaja: Na šta treba da obratite pažnju

Preporuka: Najbitniji hranljivi sastojci u periodu dojenja

Nakon što smo utvrdili koliko je ishrana mačke nakon porođaja zaista bitna po organizam vašeg najdražeg ljubimca i njenih mačića, pažnju treba posvetiti i izboru hranljivih sastojaka i namirnica koje su važne za mačke u ovom delikatnom periodu.

Najbitniji hranljivi sastojci o kojima se mora voditi računa pri izboru hrane za mame-mace u periodu dojenja jesu pre svega proteini i masti.

Kada su u pitanju proteini, naročito bi trebalo obratiti pažnju na unos taurina. Taurin je esencijalna aminokiselina koja se prvenstverno može naći u mesu, a važan je za mačke jer omogućuje pravilno funkcionisanje srčanog mišića i oka, sistema za varenje i održavanje optimalne telesne temperature. Nedostatak taurina u periodu graviditeta moze dovesti do pobačaja i deformiteta, a u periodu dojenja do neadekvatnog razvoja novorođenih mačića.

Kvalitetne masti su jako važne u ishrani mame-mace.Masti su pre svega nosioci energije, ali su takodje neophodne za pravilnu apsorpciju vitamina. Omega 3 masna kiselina je od posebnog značaja za mačke, jer pomaže smanjenju rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, kao i kod dermatoloških problema kao što su gubitak dlake, suva i lomljiva dlaka, različiti upalni procesi na koži ili alergije. Nedostatak omega 3 masnih kiselina može ostaviti posledice na razvoj vida i centralnog nervnog sistema mačića.

Dodatni saveti

Pored svih navedenih saveta koji vas usmeravaju u dobrom pravcu kada je ishrana mačke nakon porođaja u pitanju, zapamtite ili zapišite i nekoliko dodatnih:

  • Mama mačka mora da konzumira visoko kvalitetnu hranu proverenih proizvodjača
  • Neka joj veće količine vode uvek budu “na dohvat šape“
  • Ispratite u kojoj meri se povećava ili umanjuje telesna težina vaše mačke

Najvažnije od svega jeste da unapred planirate kupovinu hrane za vašeg ljubimca, posebno u periodu nakon porođaja, kao i da dobro organizujete obroke, sastojke, uvažite njihovu nutritivnu vrednost, ali i odredite dnevnu satnicu kada ćete hranu servirati mama mački. Svakako, osim u planiranju optimalne ishrane mačke nakon porođaja, uživajte i u celom procesu zbližavanja sa svojim ljubimcem i njegovim preslatkim potomcima.

Još zanimljivih tekstova

Kategorije
X