BARF ishrana pasa: trend ili potreba?

Sigurno ste bar jednom naišli na članak u novinama ili online sa naslovom ”BARF ishrana pasa”, ali se kao i za dijete ljudi, konstantno deli veliki broj informacija.

BARF ishrana pasa: trend ili potreba?

Septembar, 2021

Sigurno ste bar jednom naišli na članak u novinama ili na internetu sa naslovom ”BARF ishrana pasa”, ali, kao i kod ishrane za ljude, konstantno dobijamo veliki broj informacija. Iako su neke od njih potkovane naučnim istraživanjima, druge su ipak posledica pukog praćenja modernih trendova i kao takve često su nepotpune ili netačne.

Vaš najbolji prijatelj zaslužuje samo najbolje kada su hrana i zdravlje u pitanju, zato u nastavku otklanjamo sve nedoumice kada je u pitanju BARF ishrana pasa i trudimo se da razrešimo: da li je reč o trendu ili potrebi?

 

BARF ishrana pasa: trend ili potreba?

Šta zapravo predstavlja BARF ishrana pasa?

Ijan Bilingurst, australijski veterinar, prvi je predstavio ovaj tip ishrane, koja predstavlja konzumaciju sirovih namirnica tj. termički neobrađenog mesa, kostiju, povrća i voća. BARF je zapravo skraćenica za Biologically Appropriate Raw Food (biološki prikladnu sirovu hranu), a polemika koja se tiče prednosti i mana ovog načina ishrane pasa, započeta je pre više decenija i još uvek je aktuelna.

BARF ishrana pasa – prednosti i mane

Kao u slučaju ishrane ljudi, informacije stižu iz proverenih i češće neproverenih izvora, pa tako na istu “problematiku” nailazimo i kada je ishrana pasa u pitanju.

Dok s jedne strane raste zainteresovanost za BARF ishranu, s druge strane ovaj tip ishrane sve više izaziva pažnju veterinara, koji izražavaju zabrinutost zbog mogućih posledica po zdravlje naših ljubimaca. Dakle, u kojoj meri se BARF ishrana pasa smatra trendom sa mnogo mana, a u kojoj ima mnogo prednosti i predstavlja potrebu psa?

Prednosti:

  • hranljive materije se nalaze u svom izvornom obliku, neobrađene i prirodne,
  • dobar uticaj na zdravlje kože i krzna,
  • zdraviji i čistiji zubi,
  • povećan nivo energije,
  • jači imunitet,
  • manje količine izmeta.

Mane:

  • potencijalne bakterije u termički neobrađenim namirnicama (listerija, salmonela, ešerihija),
  • oštre kosti, koje mogu dovesti do oštećenja zuba i usne duplje,
  • neadekvatan odnos hranljivih materija koji može da izazove zdravstvene probleme.

BARF ishrana pasa: trend ili potreba?

BARF – da ili ne?

Jedno je sigurno – vaš najdraži ukućanin na četiri šape se neće buniti ako mu danas poslužite meso koje je sirovo, a narednog dana obrok koji je termički obrađen. Razlika u ukusu neće ga sprečiti da u rekordnom roku “smaže” sve iz posude, ali je zato važno da vi kao brižni vlasnici uvek dodatno razmislite i objektivno sagledate sve informacije koje stižu do vas, a tiču se ishrane pasa.

Pored toga, konsultacija sa veterinarom se nikako ne treba izbeći kako bi se smanjio zdravstveni rizik, sprečilo puko praćenje trendova, ali i kako biste potkovani novostečenim znanjem odlučili da li je BARF ishrana pasa idealna baš za vašeg ljubimca.

Još zanimljivih tekstova

Kategorije
X