Ishrana pasa sa bolesnim bubrezima: Pravilnim izborom do zdravlja

Adekvatna ishrana pasa sa bolesnim bubrezima je od presudnog značaja ako želite da vaš ljubimac ima što kvalitetniji život bez obzira na zdravstvene tegobe koje uslovljava bolest.

Ishrana pasa sa bolesnim bubrezima: Pravilnim izborom do zdravlja

Jun, 2021

Ako vaš pas ima problema sa bubrezima, verovatno vas osećaj nemoći i briga često zaokupljuju. Ipak, bez obzira koliko je bolest ozbiljna, postoji nešto na šta definitivno možete uticati i poboljšati stanje. Adekvatna ishrana pasa sa bolesnim bubrezima je od presudnog značaja ako želite da vaš ljubimac ima što kvalitetniji život bez obzira na zdravstvene tegobe koje uslovljava bolest.

Saznajte zašto je uloga bubrega toliko važna, koji psi su podložni nastanku bolesti bubrega, kao i kako da pravim izborom odgovarajuće hrane pomognete svom najboljem prijatelju.

Ishrana pasa sa bolesnim bubrezima: Pravilnim izborom do zdravlja

Uloga bubrega kod pasa – “filteri” koji život znače

Uloga bubrega kod pasa ista je kao i kod ljudi. Ovi parni organi imaju osnovnu funkciju u formiranju mokraće, na taj način eliminišući otpadne produkte metabolizma, ali i održavaju ceo organizam u ravnoteži. Zbog toga, ukoliko dođe do bilo kakvog oboljenja bubrega posledice nisu ograničene samo na urinarni sistem psa, već utiču i na druge sisteme.

Kako vreme prolazi i pas stari, funkcionalnost bubrega se smanjuje. Oni propadaju i više nisu tako efikasni. Pored starosti, na rad bubrega pasa utiču i genetika, različita oboljenja (leptospiroza, štenećak, parvoviroza, itd.), mehaničke povrede bubrega, tumori, trovanja, upotreba nekih lekova sa nefrotoksičnim posledicama, kao i oboljenja drugih organa.

Oboljenja bubrega kod pasa – simptomi i dijagnostika

Oboljenja bubrega kod pasa dele se na akutna i hronična. Za akutna oboljenja karakterističan je nagli nastanak, sa uglavnom intenzivnim simptomima koji uznemiravaju vašu kucu. Ona su često uslovljena trovanjem, reakcijom na određeni lek, smanjenim protokom krvi ili zaraznim bolestima. Kod hroničnih oboljenja bubrega bolest nastaje postepeno, nekada i gotovo neprimetno, pa kada se bolest konačno i dijagnostifikuje veći deo bubrega je već otkazao.

Simptomi oboljenja bubrega kod pasa, bila ona akutna ili hronična, uglavnom nisu tipični niti dovoljno pouzdani da bi se na osnovu njih postavila dijagnoza.

Ovo su neki od simptoma koje, ukoliko primetite, vreme je da se obratite veterinaru:

  • povećano uzimanje vode i posledično učestalo mokrenje,
  • povišenu temperaturu,
  • smanjen apetit i gubitak telesne mase,
  • povraćanje,
  • zadah kod psa,
  • dijareju,
  • opštu malaksalost ili apatiju,
  • pojavu krvi u urinu,
  • povijen i zgrčen položaj koji pas zauzima usled bola koji se javlja u bubrezima.

Veterinar će na osnovu analize urina i krvi, a nekada i putem ultrazvuka ili rendgena, utvrditi da li su bubrezi “slaba tačka” vašeg ljubimca, postaviti dijagnozu i prepisati terapiju.

Ishrana pasa sa bolesnim bubrezima: Pravilnim izborom do zdravlja

Adekvatna ishrana pasa sa bolesnim bubrezima – temelj svakog lečenja

U zavisnosti od uzroka i stepena ustanovljenog oboljenja, razlikuju se i načini lečenja. Ukoliko je bolest već u poodmakloj fazi, lečenje može zahtevati i hemodijalizu ili čak transplataciju bubrega. Bez obzira da li je u pitanju akutno ili hronično oboljenje, adekvatna ishrana je ključan korak ka lakšem i bezbolnijem suočavanju sa problemom.

Ishrana pasa sa bolesnim bubrezima trebalo bi da bude bazirana na nešto nižem unosu proteina, fosfora i soli. Na taj način pH vrednost u organizmu se postepeno dovodi u ravnotežu. Takođe, potreban je optimalan odnos mlečnih kiselina, kao i omega 3 masne kiselina, kako bi bubrezi bili što manje opterećeni.

Pri smanjenju unosa proteina u ishrani svog ljubimca budite obazrivi – to može biti “mač sa dve oštrice”. Kvalitet unetih proteina mora biti na najvišem nivou kako pas ne bi gubio na mišićnoj masi usled smanjenog udela proteina u ishrani. Kako bi hrana zadovoljila sve energetske potrebe vašeg psa, ona može podrazumevati namernice bogate vlaknima. Pored toga što daju osećaj sitosti, one za sebe vezuju višak tečnosti i eleminišu je preko creva, štedeći time obolele bubrege.

Još zanimljivih tekstova

Kategorije
X