Idealne za stan: Rase mačaka koje se ne linjaju

Kako da se izborite sa neprestanim linjanjem i dlakama svuda po stanu? Ipak, nije sve tako komplikovano kako što vam se možda čini. Ne morate odustati od svoje želje da…

Idealne za stan: Rase mačaka koje se ne linjaju

Jul, 2021

Volite mačke i želite da udomite jednu, ali postoji dilema koja vas muči. Kako da se izborite sa neprestanim linjanjem i dlakama svuda po stanu? Ipak, nije sve tako komplikovano kako vam se možda čini. Ne morate odustati od svoje želje da maci pružite dom, jer postoje rase mačaka koje se ne linjaju ili se linjanju vrlo malo.

Ako vam je potrebna pomoć da odlučite koja rasa mačaka je idealna za stan, pročitajte tekst koji sledi i saznajte koje mačke mogu biti vrlo uredni cimeri.

Idealne za stan: Rase mačaka koje se ne linjaju

Manje mačjih dlaka – manje muka

Linjanje je prirodan proces, a na opadanje dlake kod mačaka utiče više faktora. Pored načina ishrane, temperature okruženja, opšteg zdravstvenog stanja, sama rasa mačke je presudna za količinu dlaka koju ljubimac ostavlja za sobom. Činjenica je da niko od nas ne voli da vidi dlake po nameštaju, a kamoli na predmetima za ličnu higijenu ili u kuhinji. Zbog toga, vlasnicima koji nameravaju da dele svoj životni prostor sa umiljatim ljubimcem, savetuje se da odaberu rasu koja se minimalno linja kako bi izbegli probleme sa održavanjem higijene, a posebno ukoliko imaju i određene probleme sa alergijom.

Ukoliko ne želite da se svakodnevno hvatate za usisivač, pred vama je lista od 7 rasa mačaka koje se ne linjaju ili se vrlo malo linjaju.

Uredni cimeri: top 7 rasa za život u stanu

  1. Sfinks – mačka za koju je karakteristično gotovo potpuno odsustvo dlake. Naizgled gola, koža joj je prekrivena nežnim dlačicama. Ova maca se ne linja, a dovoljno je da je redovno brišete vlažnim maramicama kako biste je održavali čistom.
  2. Bambino – rasa koja je nastala 2005. godine, sa kratkim nogama i bez dlake, ova maca je vrlo privržena vlasniku. Iako majušna, odličnog je zdravlja, ne ostavlja dlake za sobom, ali je neophodno da redovno vodite računa o njenoj čistoći.
  3. Devon reks – još jedna rasa koja se ne linja, specifičnog izgleda sa vrlo nežnim i kratkim krznom koje je kovrdžavo. Druželjubiva je, inteligentna i često nestašna pa vam sa njom nikada neće biti dosadno, a na linjanje ne morate da mislite.
  4. Ruska plava mačka – kratkodlaka mačka koja se ističe svojom lepotom i elegancijom. Radoznala je, ali vrlo smirena, pa je omiljena i među onima koji ne tolerišu previše buke i razigranosti u svom domu. Ostavlja minimalne količine dlake u stanu, a dovoljno je da je četkate dva puta nedeljno.
  5. Sijamska mačka – još jedna lepotica među macama, plavooka i dugovečna (živi i do 20 godina), obožava pažnju i da se mazi. Ima kratko i svilenkasno krzno koje nije zahtevno za održavanje. Ostavlja vrlo malo dlake za sobom koja se lako može ukloniti nakvašenom krpicom.
  6. Regdol – umiljate i neodoljive mačke raskošnog krzna. Samo njihovo ime znači “krpena lutka”, što dovoljno govori o njihovoj potrebi da uživaju u naručju vlasnika. Iako su dugoglake, linjaju se mnogo manje od ostalih srodnih rasa jer nemaju puno podlake.
  7. Tokinška mačka – nastala ukrštanjem sijamske i burmanske mačke, poznata je po vrlo karakterističnom mjaukanju i odlična za porodice sa decom. Ni ova rasa nema podlaku pa se veoma malo linja, a dlaka joj je mekana i svilenkasta.

*Redosled navedenih rasa mačaka je nasumičan.

Idealne za stan: Rase mačaka koje se ne linjaju

Ukoliko ste imali bilo kakvu dilemu, verujemo da je ona sada razrešena! Možete imati i macu i čist stan bez dlaka. Nadamo se da smo uspeli da vas ohrabrimo u odluci da u svoj život pustite mekog ljubimca koji će biti cimer kakvog ste oduvek želeli – beskrajno šarmantan i uredan.

Kategorije
X