TOP 7 rasa pasa za stan: Idealni prijatelj za život

Već dugo želite da nabavite kućnog ljubimca, ali mislite da u stanu nemate adekvatne uslove za život sa psom? Nemojte dozvoliti da vas život u stanu ograničava, u daljem tekstu ćete moći da pročitate…

TOP 7 rasa pasa za stan: Idealni prijatelj za život

Jul, 2021

Već dugo želite da nabavite kućnog ljubimca, ali mislite da u stanu nemate adekvatne uslove za život sa psom? Nemojte dozvoliti da vas život u stanu ograničava, u daljem tekstu ćete moći da pročitate koje su to rase idealne za stan, sa kojima će vam život zasigurno biti lepši, a nećete imati poteškoća sa održavanjem.

Usklađivanje životnog stila sa izborom psa

Mnogi ljudi greše od početka sa stavom da su isključivo mali psi idealne rase za stan, jer im treba manje prostora i nisu toliko zahtevni. Istina leži u tome da je najbitnije poći od vas samih, vaših navika i obaveza, a onda se osvrnuti na karakter i potrebe određene rase. Malim psima je potrebno manje prostora i ima manje potrebe, ali to ne znači da će se svaki mali pas snaći u takvom okruženju. Fokus je na ličnosti i karakteru, kako vašem, tako i psećem.

Postoje razne predrasude o psima, kako velikim, tako i malima i neke od njih su da se veliki više linjaju, da se neće snaći u malom prostoru, imaju više energije, potrebno je više hrane nego za jednog psa manje veličine, kao i ta da će svaki mali pas biti zadovoljan sa malo fizičke aktivnosti. Kao što je i svaki čovek jedinka za sebe, tako je i sa psima. Ne postoje pravila o tome koja rasa je pogodna za vas, već ste vi ti koji birate shodno svojim navikama i životnom stilu.

TOP 7 rasa pasa za stan: Idealni prijatelj za život

Ljubav ne zna za veličinu!

U nastavku ćete pročitati koje rase se smatraju najpogodnijim za stan i porodicu, od najmanjih, do onih najvećih – i malim i velikim psima je potrebna vaša ljubav. Njihova ljubav prema vama je ista bez obzira na vašu boju kose ili broj cipela koji nosite, zato nećete birati psa u odnosu na njegovu veličinu, kao što nećete birati prijatelje u odnosu na fizički izgled.

Male rase pasa za stan

Postoje brojne rase kojima odgovara život u manjem prostoru. Za one koji ne mogu da se odluče, smatramo da će ovaj tekst biti od izuzetne pomoći pri odabiru idealnog kućnog ljubimca koji će se diskretno uvući pod kožu svim ukućanima i postati najvoljeniji član porodice.

Izdvajamo 3 najslađe rase malih pasa za stan:

Kovrdžavi bišon

Kovrdžavi bišoni se dobro slažu sa decom, kao i sa ostalim psima. Njihova dlaka je hipoalergenska i ne linja se. Energičan je, svakodnevne aktivnosti su obavezne, ali nije puno zahtevan, ne laje i vrlo je umiljat. Kovrdžavi bišon je idealan pas za stan i pružiće vam neizmernu ljubav.

Mops

Mops je prava rasa za stan! Obožava da se mazi, uživa u društvu dece i drugih pasa i vrlo je razigran. Nisu prgavi ni agresivni, i biće odani svom vlasniku do kraja. Ne linjaju se puno, i nisu zahtevni kada su dnevne aktivnosti u pitanju. Treba voditi računa o ishrani kako bi vaš mali prijatelj zauvek bio zdrav i srećan u vašem društvu. Definitivno će vam postati najbolji prijatelj ukoliko se odlučite za njega!

Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Reč je o psima koji najviše od svih mašu repom. Razdragani, sa krupnim očima, prirašće vam za srce brže nego što ste mislili! Obožavaju da su u centru pažnje, izuzetno su odani svom vlasniku i njihove potrebe za fizičkom aktivnošću biće zadovoljene sa čak dvadesetak minuta igre.Vrlo su inteligentni i privrženi vlasniku, pa nije dobro grditi ih. Ne vole samoću, pa nisu pogodni za ljude koji puno rade van kuće. Pogodni su za stan jer im nije potreban veliki prostor da bi bili srećni i zdravi. Uživaće u svakodnevnom maženju i pružiće vam bezuslovnu ljubav.

Srednje rase pasa za stan

Koker španijel

Ovaj neodoljivi gospodin osvojiće vaša srca čim ga ugledate! Prepoznatljiv po dugim ušima i razigranom temperamentu, učiniće sve samo da njegov vlasnik bude srećan. Lako ga je trenirati, izuzetno je umiljat i poznat je po mahanju repom. Odlično podnosi putovanja i definitivno predstavlja idealnu rasu za vas ukoliko vodite dinamičan život. Koker španijel je omiljen kao porodični pas.

Pudla

Ova graciozna rasa dolazi u 3 različite veličine – od “toy” pudle, preko srednje do kraljevske gospođe pudle koja je izuzetno visoka, ali to ne znači da je nemoguće gajiti je u stanu. Ova rasa ima glavnu prednost što se ne linja uopšte i to je čini najpoželjnijom rasom za stan i porodicu. Izuzetno su inteligentne i razumeće sve što ih želite naučiti. Vrlo su razigrane i umiljate, ali za razliku od prethodnih primera, pudlici je potrebno mnogo fizičke aktivnosti, da li napolju ili u stanu – nije bitno, bitno je da je ima! Dobre su sa drugim psima i decom, obožavaju trikove i potrudiće se da ispune sve što im zatražite i krasi ih poslušnost što ih čini najidealnijom rasom za stan!

Velike rase pasa za stan

Rodezijski ridžbek

Ova rasa se smatra najhrabrijom rasom jer pripada lovcima na lavove! Zbog svoje veličine, mnogi bi odustali od njih ukoliko žive u stanu, ali to bi bila velika greška! Uživaju u izležavanju i spavanju tokom celog dana, naročito ukoliko je napolju kiša ili ružno vreme. Spadaju u porodične pse i izuzetno dobre čuvare. Imaju kratku dlaku, pa nećete imati ni problema sa linjanjem, osim u sezoni kada je to zaista neprimetno u odnosu na ljubav koju vam pružaju.

TOP 7 rasa pasa za stan: Idealni prijatelj za život

Nemačka doga

Veliki pas, ali miran i pun ljubavi, spreman da je pruži svom vlasniku u svakom trenutku. Zahteva fizičku aktivnost i redovne šetnje, ali nakon toga, uživaće u toplini doma koji ste mu pružili. Odiše elegancijom i izuzetan je čuvar. Iako teži do 80 kilograma, spada u rase kojima život u stanu ne bi predstavljao problem, najradije bi se izležavao sa vama u krevetu.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vam pomognemo u odabiru idealnog kućnog ljubimca za stan i približimo sve moguće karakteristike pasa na osnovu kojih se možete odlučiti da li je baš ta rasa idealna za život u vašem stanu, bez obzira na veličinu.

Kategorije
X