Sitni, ali bitni: Zbog čega se javlja agresivnost kod pasa malih rasa

Ponašanje pasa malih rasa već je pomalo postao predmet šale među ljubiteljima životinja. Naime, ukoliko imate ovakvog psa ili neke od njih pažljivo posmatrate, primetićete da se oko njih uvek dešava…

Sitni, ali bitni: Zbog čega se javlja agresivnost kod pasa malih rasa

Avgust, 2021

Ponašanje pasa malih rasa već je postalo predmet šale među ljubiteljima životinja. Naime, ukoliko imate ovakvog psa ili neke od njih pažljivo posmatrate, primetićete da se oko njih uvek dešava neka drama: ili napadaju veće pse od sebe ili kidišu na apsolutno sve. Za ove malene zube nema prevelikog plena – saznajte zbog šega se javlja agresivnost kod pasa malih rasa!

Sitni, ali bitni: Zbog čega se javlja agresivnost kod pasa malih rasa

Agresivnost kod pasa malih rasa: da li visina zaista pravi problem?

Ukoliko se bar jednom videli psa male rase kako pun samopouzdanja laje na većeg psa, sigurno se pomislili da on na taj način kompenzuje razliku u veličini. Mnogi ovo nazivaju “sindromom malog psa” i smatraju da je baš ovo uzrok takvog ponašanja. Koliko je ovo daleko od istine?

Koliko stručnjaka, toliko i mišljenja. Neki su, proučavajući ponašanje pasa malih rasa, došli do zaključka da mali psi nisu svesni svoje veličine. Naime, u “bliskom susretu”, veći pas ugavnom ne pridaje mnogo pažnje svom manjem “rivalu”. Kao rezultat toga uglavnom se javlja ignorisanje, pa zbog toga manji pas može pomisliti da je dominantniji i da je pobedio u tom duelu.

Ovo samo po sebi nije problem, ali je problem ako se takvo ponašanje nastavi. Pas može steći samopouzdanje i da mu pređe u naviku da napada veće pse, ali neće svaki veći pas biti dovoljno staložen i vaspitan da ignoriše ovo ponašanje.

Prema ovom mišljenju, sindrom malog psa može biti pojačan ukoliko postoje i drugi faktori koji podstiču agresivnost.

Mogući uzroci agresivnosti kod pasa malih rasa

Druga grupa stručnjaka smatra da problem agresivnosti nije rezervisan za male pse, i da je sve individualno. Dakle, nije problem u veličini. Šta onda može biti uzrok?

Postoji nekoliko opcija:

  • Dominacija – Dominantna agresija javlja se kada pas pokušava da izazove vlasnika, koji je vođa čopora. U tom slučaju, pas može krenuti da reži ili čak pokušati da ujede vlasnika. Dublje uzroke treba potražiti u odnosu između vlasnika i samog psa.
  • Teritorijalnost – Evo direktne posledice nedovoljne socijalizacije pasa u mladosti! Iako pas generalno treba da bude zaštitnički nastrojen, nikada ne bi trebalo da dođe do situacije kada će da napadne nekog ko se pojavi u vašem (njegovom) dvorištu. Postoje određene granice dokle može da se ide u čuvanju teritorije, a psa treba na vreme naviknuti na njih.
  • (Ne)vaspitanje – Niste očekivali ovo da vidite, zar ne? Nevaspitanje, odnosno nedostatak treninga takođe može biti jedan od uzroka agresivnosti. Često vlasnici misle kako su psi manjih rasa bezopasni, pa smatraju da im dresura nije potrebna. Zapamtite da je ovo zabluda, svim psima je osnovna dresura neophodna.
  • Bolest – Poznato je da psi mogu postati veoma defanzivni ukoliko osećaju bol. Zbog toga će postati razdražljivi i agresivni, čak i prema vlasniku, ukoliko on pokušava da dodirne bolno mesto. Ovo važi za sve pse, ne samo one male.
  • Polni nagon – Iako se agresija izazvana polnim nagonom može javiti i kod mužjaka i kod ženki, ipak je češća kod “momaka”. Kod ženki se najčešće javlja “majčinska protektivna agresija” za vreme ovulacije ili trudnoće. Kod mužjaka ova agresivnost ima veze sa dominacijom i obično se javlja kada se dva ili više mužjaka nađu u blizini ženke u teranju, češća je kod nedovoljno treniranih pasa ili pasa koji su naviknuti na grublju igru.

Sitni, ali bitni: Zbog čega se javlja agresivnost kod pasa malih rasa

Kako možemo rešiti problem agresivnosti

Sada kada smo na korak bliže u shvatanju zašto se javlja agresivnost kod pasa malih rasa, vreme je da razmotrimo koja bi bila rešenja ovog problema. Ukoliko imamo u vidu drugo mišljenje da agresivnost kod ovih rasa ne zavisi od veličine, rešenja se svode na sledeća.

  • Dominanta agresija: Zauzmite stav! Važno je da pokažete svojim ponašanjem da ste vođa vi, a ne vaš pas. Psa ne treba fizički kažnjavati jer se tada problem čak i pogoršava.
  • Teritorijalna agresija: Počnite sa socijalizacijom rano! Pas treba da se navikava na prisustvo drugih ljudi na svojoj teritoriji, da ih upoznaje i da ih vremenom prihvata.
  • (Ne)vaspitanje: Dresura pre svega! Naučite osnovne trikove ili se konsultujte sa profesionalnim trenerom pasa. Disciplina mora postojati!
  • Bolest: Budite nežni! Ovo je naporan period za vašeg psa i potrudite se da pažljivo posmatrate njegovo ponašanje kako biste uočili gde je bolno mesto, da biste ga uspešno izbegli. Nakon toga – pravac kod veterinara!
  • Agresija zbog polnog nagona: Reagujte na vreme! Nemojte dozvoliti da vaš predstavlja opasnost za druge pse, i vodite računa o njegovom ponašanju. Preventiva je najbolja odbrana, pa stoga morate obratiti pažnju na govor tela psa. Ukoliko vidite znake upozorenja, najbolje je da promenite pravac kretanja i udaljite se od potencijalne opasnosti.

Da li je (ipak) sve u vaspitanju

Možemo pokušavati da pronađemo uzroke ponašanja i u rasi, i u veličini, ali gotovo sve priče se svode samo na jedan uzrok: vaspitanje. Ukoliko kod svog psa čak i u najranijem dobu uočite ponašanje koje se može razviti u problematično, potrebno je da reagujete.

Niste sigurni kako da dresirate svog psa ili da bar korigujete njegovo poonašanje? Potražite pomoć stručnog dresera! Važno je biti odgovoran vlasnik i pobrinuti se za svog ljubimca kako dolikuje – uz potpunu pažnju na njegovo ponašanje i blagostanje.

Ukoliko želite da uzmete psa male rase i naišli ste na ovaj tekst, ne smete dozvoliti da vas ovo obeshrabri! Mnogi vlasnici ovakvih pasa navikli su na njihovu promenljivu ćud i ne bi je menjali ni za šta na svetu! Uz dosta strpljenja i rada, sasvim je sigurno da ćete se snaći!

Još zanimljivih tekstova

Kategorije
X