Zašto mačke spavaju na ljudima

Nema nikakve sumnje: mačke su misteriozna, ali uprkos tome i veoma voljena bića. Često se dešava da vlasnici nemaju logično objašnjenje za njihove svakodnevne navike, ali vreme je da…

Zašto mačke spavaju na ljudima

Jul, 2021

Nema nikakve sumnje: mačke su misteriozna, ali uprkos tome i veoma voljena bića. Često se dešava da vlasnici nemaju logično objašnjenje za njihove svakodnevne navike, ali vreme je da pojasnimo neke od mačjih obrazaca ponašanja.

Jedno od popularnih pitanja koje se spominje u društvu obožavalaca ovih krznenih stvorenja je: zašto mačke spavaju na ljudima? Ukoliko imate mačku, sigurno ste se barem jednom probudili sa vašim ljubimcem koji je utonuo u san na vašim grudima ili ramenu. U tom slučaju, ako želimo da razumemo zašto se ovo dešava, trebalo bi da se prisetimo na koji način se mačji obrasci spavanja razlikuju od naših.

 

Zašto mačke spavaju na ljudima

Zašto mačke spavaju na ljudima i da li to treba da vas brine

Mačke obnavljaju svoju energiju pomoću nekoliko „partija dremki“ tokom dana, za razliku od ljudi koji svoj san nadoknađuju u REM fazi tokom noći. Mačke spavaju dugo – oko 15 sati ili više, pa je njihova potreba za udobnim položajem sasvim prirodna. Ipak, one su obično u laganom režimu spavanja i retko uranjaju u dubok san.

Objašnjenje se dovodi u vezu sa njihovom prirodnom ulogom lovca.

Za razliku od ljudi, naši krzneni prijatelji su uvek spremni da napadnu plen ili se odbrane od predatora. Čak i kad se čini da su opušteni, njihovo čula sluha i mirisa je i dalje dovoljno oštro da ih pokrene na akciju ako je potrebno.

Budući da su mačke uvek spremne za avanture, odbranu ili napad, one zapravo traže dodatnu zaštitu kada se sklupčaju pored (ili na sam vrh) svog vlasnika. U takvim slučajevima, mačka se oslanja na vas da joj pružite dodatan nivo sigurnosti tokom spavanja – u momentima kada su najranjivije.

Trik za dobru mačju dremku: toplota!

Toplota je takođe jedno od validnih razloga zašto mačke spavaju na ljudima. Sigurno ste primetili da vaš ljubimac voli da sklupča kraj izvora toplote, poput radijatora ili u trenucima popodnevnog „zlatnog sata“ kada traga za snopom svetlosti pod kojim može da se ušuška.

Dakle, osim zaštite, jedna od tajni mačjeg sna direktno na vama je: toplota! Naša tela imaju prirodnu temperaturu koja odgovara malim krznenim lovcima. Kada se mačke priviju uz vas, mogu da održe temperaturu bez mnogo napora, što objašnjava zašto vole da dremaju na sunčanim prozorima. Kada je san u pitanju, toplota je za mačke važnija od udobnosti.

Zašto mačke spavaju na ljudima

Obeležavanje teritorije i utešni zvuk vašeg tela? Za mace, odgovor je „DA“!

Treba istaći da su mačke takođe vrlo teritorijalna bića. One obeležavaju svoj „teren“ sopstvenim mirisom. Kada spavaju na vama, one vas zapravo „označavaju“ kao svoj kutak u kome pronalaze utočište i bezbednost.

Da li ste znali da se njihov san na vlasniku dovodi u vezu i sa emotivnim povezivanjem? Prirodni zvuci vašeg tela mogu da umire vašu mačku tokom sna. Ujednačeni ritam otkucaja srca i daha, kao i porast i pad udisaja i izdisaja pomažu vašem ljubimcu da se uspava. Vaš miris je takođe prijatan jer ga mačke povezuju sa pažnjom i sigurnošću koje im pružate.

Ukoliko vas je do sada zbunjivalo kada vaša mačka utone u san direktno na vama, nemojte da joj zamerite i dopustite joj taj užitak: naravno, ako je to i vama odgovara. Slobodno se prepustite slatkoj dremki i opustite se u ovom suptilnom načinu zbližavanja vas i vašeg ljubimca.

Do sledeće dremke!

Još zanimljivih tekstova

Kategorije
X