Krzno kao mana – šta uraditi protiv linjanja mačaka?

Oblak mačje dlake svuda oko nas – nije baš prijatan osećaj, zar ne? Pre nego što nastavimo priču o tome šta uraditi protiv linjanja mačaka, treba da razjasnimo jednu stvar…

Krzno kao mana - šta uraditi protiv linjanja mačaka?

Jul, 2021

Da se razumemo, niko nikada nije odustao od čuvanja mačke samo zbog toga što se mnogo linja! Ljubitelji mačaka su najčešće svesni nepisanog “uputstva za održavanje” koje ne dolazi uz mačku, a zaista bi trebalo. Stoga, oni će spremno dočekati svaku novu dlaku svoje mezimice, koja zaluta na odeću, nameštaj ili posteljinu. Međutim, ukoliko ipak tražite rešenje šta uraditi protiv linjanja mačaka, ovo je tekst za vas!

Krzno kao mana - šta uraditi protiv linjanja mačaka?

Od čega zavisi linjanje mačaka

Oblak mačje dlake svuda oko nas – nije baš prijatan osećaj, zar ne? Pre nego što nastavimo priču o tome šta uraditi protiv linjanja mačaka, treba da razjasnimo jednu stvar. Linjanje mačaka predstavlja prirodan proces oslobađanja viška dlake i ne može se eliminisati.

Količina dlake koju mačke eliminišu zavisi od brojnih faktora, od kojih su glavni:

  • Rasa – kao što postoje mačke bez dlaka, tako postoje i mace čije gusto i bogato krzno izaziva divljenje biti podložnije oslobađanju većih količina dlake.
  • Period godine – tokom vremena i u skladu sa prilagođavanjem vremenskim uslovima, ustanovile su se dve “sezone linjanja” mačaka tokom godine – u proleće i u jesen. Međutim, kako sve više mačaka živi u stanu gde su zaštićene od spoljnih klimatskih uslova, sezona linjanja traje cele godine.
  • Opšte zdravstveno stanje – ukoliko primetite prekomerno linjanje, mesta na koži mace bez dlake, i sve to u kombinaciji sa gubitkom apetita, vreme je za uzbunu! Ovo može biti pokazatelj nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Oprez: Zbog svoje prirode da same brinu o svojoj higijeni, mace lizanjem uklanjuju višak dalaka, koje završavaju u želucu, a koje se tamo pretvaraju u loptice. Ukoliko primetite da maca te kuglice dlaka ne izbacuje, potražite neku hranu za mačke specijalno formulisanu da pomogne oko ovog problema.

Krzno kao mana - šta uraditi protiv linjanja mačaka?

Kako protiv linjanja mačaka – ima li leka?

Imajući u vidu napomenu sa početka teksta, a to je da nije moguće izbeći linjanje mačaka, možemo pokušati da pronađemo neko rešenje za ublažavanje ove pojave.

“Lek” za linjanje obično se svodi na higijenske mere, i to na: čišćenje i četkanje. Jednostavno, zar ne? Hajde da pojasnimo.

Mačke obično same brinu o čistoći svog krzna. To čine uz pomoć svog jezika sa “bodljama”, ali i prednjih šapa. Međutim, u nekim slučajevima potrebno je ipak okupati mačku. To je najčešće kada se desi da maca upadne u nešto lepljivo ili štetno ili ukoliko imate macu sa dugim, gustim krznom. Kod ovih rasa kupanje, a ponekad čak i šišanje je obavezno kako bi se očuvalo zdravlje kože, ali i punoća dlačnog pokrivača.

Druga higijenska navika koju preporučujemo da steknete je redovno četkanje. Na ovaj način ćete ukloniti dlaku pre nego što ona otpadne i završi na vašem tepihu, kauču ili na omiljenom mestu vaše mačke – garderobi koju ste pripremili da obučete.

U ovu svrhu preporučuje se upotreba četki posebno namenjenih četkanju mačaka, ali i furminatora, takođe specijalno namenjenih mačkama.

Mačke bez dlake kao rešenje problema?

Najčešći razlog zbog koje neko traži rešenje protiv linjanja mačaka je alergija. Pod pretpostavkom da je dlaka ta koja izaziva probleme sa zdravljem, u poslednjih nekoliko godina raste popularnost rasa mačaka “bez dlake”, kao što je Sfinks. Međutim, da li to znači kraj muka?

Bolna istina je da alergiju na mačke mogu izazvati i neki drugi uzročnici – alergeni koji se razvijaju na koži mačke, u urinu ili u pljuvački mačke. Dakle, sa odabirom rase mačke bez dlake, vi nećete rešiti problem sa alergijom.

Sada kada znamo (skoro) sve o linjanju maca, koju ćemo odabrati? Ukoliko ste u dilemi, predlažemo vam da pročitate naš tekst o rasama mačaka koje se najmanje linjaju, gde možete dobiti odgovor na još neka pitanja o ovoj temi.

“Mjau” do sledećeg teksta!

Još zanimljivih tekstova

Kategorije
X