Mačja škola: Kako naučiti mačku da koristi pesak

Mačke su planetarno poznate kao velike čistunice, ali ipak i u njihovom svakodnevnom životu dođe vreme kada moraju malo da se uprljaju, a to je vreme za toalet.

Mačja škola: Kako naučiti mačku da koristi pesak

Jul, 2021

U životu svakog vlasnika mačke dođe trenutak kada je potrebno da se on dokaže kao autoritet učenje mačke gde da obavlja nuždu. U nastavku pročitajte kako naučiti mačku da koristi pesak, i šta uraditi kada ona to odbija!

Posip za mačke – ta revolucionarna podloga!

Mačke su planetarno poznate kao velike čistunice, pa njihovi vlasnici i ovde imaju mnogo sreće jer mace nuždu obavljaju gotovo uvek na tačno određenom mestu koje su pažljivo odabrale i za koje su na neki način i vezane. Na vlasniku je samo da menja podlogu.

Posip (pesak) je zajednički naziv za vrste podloga koje se koriste u mačjem toaletu, i on može biti različitog tipa. Evo nekih najpoznatijih vrsta posipa:

  1. Grudvajući posip (pesak) na bazi gline,
  2. Drveno-papirni posip (pesak) koji se razgrađuje i može se bacati u wc šolju,
  3. Silikonski posip (pesak) napravljen od visokoupijajućih materijala,
  4. Upijajući posip (pesak) koji je sada već manje zastupljen.

Različite vrste posipa nastale su iz potrebe i ljubimaca i vlasnika, a koji je najbolji znaćete samo kada ih vaša maca sve isproba. Ona će najbolje znati šta joj odgovara.

Mačja škola: Kako naučiti mačku da koristi pesak

Zrno po zrno, kažu navika: kako naučiti mačku da koristi pesak

Vlasnici mačića neretko smatraju da period prilagođavanja mace na pesak podrazumeva stres, ali to ne mora slučaj i kod vas! Ukoliko se pitate kako naučiti mačku da koristi pesak, na pravom ste mestu, a mi vam dajemo savete i uvid u to kako izgleda čitav proces.

  1. Pripremite posudu sa peskom – napunite je posipom u debljini od 2,5 do 3cm.
  2. Pratite ponašanje mačića – oni bi trebalo da vrše nuždu nakon svakog obroka, pa ih tada stavljajte na pesak. Tražite znake da se maca sprema na ovaj značajan čin tako što grebucka, kreće da čuči ili slično.
  3. Premestite mače u toalet – kada uočite da je priprema za nuždu počela, premestite mače u posudu s peskom. I tako svaki put dok maca ne počne samostalno da dolazi na to mesto.
  4. Nagradite dobro ponašanje – u početku je svima potrebno malo podrške. Kada mače uspešno obavi nuždu u za to predviđenom mestu, nagradite ga maženjem ili i ponekom poslasticom.

Mačja škola: Kako naučiti mačku da koristi pesak

Šta kada pesak zakaže? Promena posipa kao taktika za čistoću

Na početku smo napisali da mačka bira (ili uči) mesto za svoj toalet i naravno – navikava se gde da vrši nuždu. Međutim, zbog nekih osobina peska koje njoj (više) ne odgovaraju, ona može odbiti da koristi toalet na određenom mestu. Kao posledica javljaju se nezgode po stanu. Ova promena u navici dešava se ukoliko higijena njenog toaleta nije na visokom nivou, ili ukoliko se koristi posip sa nekim mirisom koji se njoj ne dopada.

Šta uraditi kako bi se situacija popravila? Jedini lek je da se primarno popravi higijena i učestalost izbacivanja upotrebljenog peska, a sekundarno – promeni tip posipa ili “aroma” istog. Pratite ponašanje vaše ljubimice i znaćete kada ste doneli pravi izbor.

“Treniranje” mačke da koristi pesak nije bauk! Kao i kod svih aktivnosti u vezi sa mačkama, najvažnije je da imate mnogo ljubavi i malo strpljenja. Ipak je reč o procesu učenja kroz koji maca mora da prođe kako bi postala prava, odrasla, sposobna zverka, a vi bili ponosan vlasnik mace-pametnice!

Još zanimljivih tekstova

Kategorije
X