Topla dobrodošlica: Briga o mačićima u prvim danima života

Ako ste ljubitelj mačaka, složićete se da ne postoji ništa lepše od malenih pufnica koje su tek došle na svet. Krhke i preslatke, bez ozbira da li svoje prve dane života provode uz majku…

Topla dobrodošlica: Briga o mačićima u prvim danima života

Avgust, 2021

Ako ste ljubitelj mačaka, složićete se da ne postoji ništa lepše od malenih pufnica koje su tek došle na svet. Krhke i preslatke, bez ozbira da li svoje prve dane života provode uz majku ili ste tu odgovornu ulogu vi, kao vlasnik, preuzeli na sebe, maćićima je neophodna posebna pažnja i nega u ovom osetljivom periodu. Saznajte šta sve podrazumeva adekvatna briga o mačićima u prvim danima života.

Topla dobrodošlica: Briga o mačićima u prvim danima života

Odrastanje je najbolje uz majku

Za mačiće je uvek najbolje da odrastaju uz majku. To je najprirodnije, pozitivno utiče na emocionalni razvoj mačića, ali i usvajanje “mačijih” navika je lakše i brže jer mace imaju od koga da uče. Preslikavajući majčino ponašanje, spontano sazrevaju i postepeno dostižu određene faze u razvoju.

Takođe, mačka svojim ponašanjem direktno utiče na mladunce. Na primer, ona lizanjem pomaže pražnjenje bešike i creva. Kako su mačići u prvim danima potpuno slepi, oni instiktivno traže majku da bi se hranili, a mačkino mleko je definitivno najbolji izvor hranjivih materija koje doprinose rastu i razvoju maca.

Majčinski instikt jači od svega

Normalno je da u ovom periodu mačka bude nešto agresivnija prema okolini, jer je majčinski instikt za zaštitom mladunaca jak. Ako želite da budete bliski sa macama, a da vas mačka ne bi posmatrala kao pretnju po svoje bebe, potrudite se da provodite dosta vremena sa njima kako bi se što pre navikli na vaše prisustvo. U koliko je sve kako treba, mačiće možete početi da mazite sa dve nedelje starosti, ali uz nadzor majke.

Ukoliko primetite da mačka prenosi svoje mladunce sa jednog na drugo mesto, ne uznemiravajte se. Ona samo pokušava da im obezbedi što bezbednije i bolje mesto za odrastanje. Da biste joj olakšali, dajte joj slobodu izbora mesta gde će ih smestiti. Pripremite veliku kutiju sa mekanom prostirkom – vrlo moguće da će joj se dopasti i da će se “useliti” u nju.

Topla dobrodošlica: Briga o mačićima u prvim danima života

Vlasnik u (zahtevnoj) ulozi majke

Ukoliko su mačići od najranijih dana iz bilo kod razloga odvojeni od majke, neophodno je da vlasnik preuzme ulogu majke kako bi se mace uspešno razvile i odrasle u srećne i zdrave ljubimce. Ono što je macama najvažnije jesu sigurnost, toplota i adekvatna hrana. Smestite ih u prostranu i udobnu kutiju sa termoforom ili flašom tople vode kako bi im bilo toplo. Kutiju postavite na mesto za koje znate da je bezbedno i zaštićeno od drugih životinja.

Što se tiče ishrane, najbolja zamena za majčino mleko je mleko u prahu za male mačiće. Takođe, poželjno je da nabavite i multivitaminske tablete, kao i bočiću sa cuclom za što lakše hranjenje. Nemojte davati macama kravlje mleko, ono može napraviti više štete nego koristi. Svakako, bez obzira koliko ste pažljivi i sigurni u način na koji brinete o mačićima, najbolje je da se posavetujete sa veterinarom koji će oceniti kako mace napreduju i dati vam najbolje smernice za pravilan odgoj ovih ljupkih šapica.

Još zanimljivih tekstova

Kategorije
X