Čipovanje pasa – obaveza i dužnost vlasnika

Odgovorno vlasništvo nad kućnim ljubimcima je jedan od najučestalijih problema vremena u kome živimo, kao i veliki broj lutalica koje se svakodnevno bore da dočekaju novi dan u surovom okruženju.

Avgust, 2021

Odgovorno vlasništvo nad kućnim ljubimcima je jedna od najvažnijih tema vremena u kome živimo, kao i veliki broj nezbrinutih životinja i lutalica, koje se svakodnevno bore da dočekaju novi dan u surovom okruženju. Veliki broj vlasnika tvrdi da je čipovanje psa ili mačke bespotreban čin, a ukoliko dođe do toga da se vaš ljubimac izgubi ili bude ukraden, otežava se potraga za njim i povećava šansa da ga nikada više nećete videti. Tada će možda biti kasno da promenite mišljenje. Da do toga ne bi došlo, na vreme pročitajte zašto čipovanje predstavlja neizbežnu obavezu prilikom života sa vašim ljubimcem.

Čipovanje pasa - obaveza i dužnost vlasnika

Glavna obaveza odgovornog vlasništva

Čipovanje i registracija kućnih ljubimaca je zakonska obaveza svakog vlasnika. Time se povećava šansa da, ukoliko se desi da se pas ili mačka izgubi, bude i pronađen, smanjuju se troškovi traženja i povećava se bezbednost ljubimaca. Između ostalog, izbegava se i bespotrebna patnja kroz koju prolazite i vi i vaš ljubimac zbog razdvojenosti. Mikročip je apsolutno bezbedan po zdravlje ljubimca, ne utiče na kretanje, ne ostavlja ožiljak i traje zauvek. Kada se jednom unese, nema mogućnost pomeranja, i može se izvaditi jedino hirurškom intervencijom.

“Zašto čipovati psa kada ima ogrlicu na kojoj se nalaze svi moji podaci?”

Razloga za čipovanje je mnogo. Ima bezbroj situacija u kojima može da se nađe pas koji nije čipovan, a nakon kojih se može desiti da ga nikada više ne vidi. A tada će biti kasno da se kajete. Može se dogoditi da mu neko namerno skine ogrlicu, da mu negde sama spadne, da podaci na njoj ne budu napisani čitko.

Čipovanje pasa - obaveza i dužnost vlasnika

Ukoliko vaš pas zna da odluta iz dvorišta, a dođe do toga da nekoga povredi, pojaviće se nadležna služba i odvesti vašeg psa, ne znajući da je on vlasnički, bez mikročipa i ogrlice kao da je lutalica, ni ne sluteći da ima dom i da ga neko voli.

Upravo se u ovakvim trenucima manifestuje odgovorno vlasništvo nad kućnim ljubimcima. Potrudite se da vas odlaganje obaveza ne dovede u situaciju da izgubite vašeg najvernijeg kompanjona.

Jednom kada ispunite ovu obavezu, vaš ljubimac je bezbedan zauvek. Mikročip poseduje jedinstveni kod određen prema Pravilniku o načinu obeležavanja i registracije pasa i mačaka. On se zajedno sa podacima o vlasniku unosi u bazu podataka, i u svakom trenutku i na svakoj registrovanoj teritoriji možete pronaći vašeg vernog prijatelja.

Čipovanje pasa - obaveza i dužnost vlasnika

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca smatraju da nema potrebe da izvrše ovu obavezu i time dovode u pitanje bezbednost pasa/mačaka. Kroz ovaj tekst, pokušali smo da podignemo svest o čipovanju i registrovanju kućnih ljubimaca, za njihov bolji i sigurniji život! Vašem ljubimcu je potrebna pažnja, nega i ljubav za odgovorno vlasništvo koje podrazumeva čipovanje kao zakonsku obavezu. Budimo odgovorni!

Još zanimljivih tekstova

Kategorije
X